Bra övningar vid ishias (ischiasövningar)

(Nya ischias övningar uppdaterade 2020-02-17)

Smärtan från en irriterad Ischiasnerv kan vara så plågsam och försvagande att du inte ens vill gå upp ur soffan.

Men att ha en stillasittande livsstil är ofta hur människor som har ischias fick detta till att börja med.

Vissa Kiropraktorer, Naprapater och Sjukgymnaster som behandlar många ischias fall brukar faktiskt kalla ischias för ”sitta sjukdomen”.

Ischiasnerven löper som bekant längs med hela ryggraden och grenar sedan av, som en dragkedja, ner i benen.

En vanlig orsak till att du får ischias smärta är att det skett en utbuktning eller diskbråck i ryggraden vilket applicerar ett tryck på nerven.

Smärtan av trycket på ischias kan kännas som vassa stötar ner i benet (i allmänhet bara ett ben i taget). Ibland kan människor med ischias och ont i ryggen också uppleva domningar eller stickningar i benet.

Ischiasspecialisterna är ett nätverk av erfarna och legitimerade Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet av att behandla ischias.

Välkommen att ringa oss – Vi svarar gärna på frågor

Ischias övning duvanIschias övning som hjälper dig snabbt!

Ett sätt att lindra ischias smärta är att göra en av flera ischias övningar som på något sätt externt kan rotera höften för att ge viss lättnad.

Här är en övning som gör just detta.

Denna övning är en vanlig yogaställning. Inte överraskande innebär det att placera sig själv ungefär som fågeln.

Övningen:

  • Ställ dig på golvet på alla fyra.
  • Sträck ut vänster ben hela vägen bakom dig med tårna pekande nedåt.
    Skift din kroppsvikt gradvis från dina armar till dina ben. Luta dig tillbaka och andas ut när du gör det.

Du kan också göra övningen sittande:.

  • Sitt på golvet med benen sträckta rakt ut framför dig. Böj sedan benen och sätt din högra fotled ovanpå vänster knä.
  • Luta dig framåt och låt kroppen att vila på ditt lår. Håll denna position i 15 till 30 sekunder och byt byt sedan sida. Detta sträcker ut nedre delen av ryggen.

Alla som upplever även milda symptom på smärta i ischiasnerven i mer än en månad bör träffa en kunnig behandlare för att inte riskera mer kroniska problem.

När du träffar en av våra erfarna behandlare för att få hjälp kommer du också få ett skräddarsytt träningsprogram skräddarsydd exakt från hur din smärta presenterar sig.

Ischiasspecialisterna är ett nätverk av erfarna och legitimerade Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet av att behandla ischias.

Vi behandlar ischias i Stockholm, Göteborg & Malmö. Ring Oss för att boka en behandlingstid
Välkommen att ringa oss – Vi svarar gärna på frågor

Ischias Övningar som hjälper snabbt del 2

Du som drabbats av ischias kanske känner att din första tanke att försöka sitta så stilla som möjligt för att slippa smärtan.

Ischias kan göra rejält ont, och det är ganska naturligt att det tar emot att röra på sig. Som du nu vet är faktum det att just stillasittande som är orsaken bakom detta besvär.

Att röra på sig kan både ge lindring av smärtan, och också göra att skadan fortare läks ut.

Försök att ta en promenad, och leva så normalt som möjligt. Har du mycket ont kan en värktablett ge lindring, och på så sätt göra att du har lättare att röra på dig.

Viktigt att träna och att träna rätt

träna bort ischias  Träning är viktigt både för att förebygga ischias och för att behandla en redan uppkommen ischiassmärta.

I förebyggande syfte är det viktigt att bygga upp muskulaturen i ryggen.

Träna ben, mage och rygg för att få en så grundläggande styrka i ryggen att du kan minska risken att få ischias, och kanske i synnerhet att förhindra återfall om du en gång redan har drabbats.

Vilka ischias övningar som är bäst för dig beror på hur ont du har, och vilken typ av ischias du lider av. Därför är det viktigt att du går till en av våra behandlare och får en korrekt diagnos.

Där får du då också hjälp med vilka ischias övningar som hjälper snabbt och som passar just dina besvär. De ischias övningar som brukar ordineras är grundläggande för styrka, stretch och kondition.

Styrketräning är naturligtvis till för att bygga upp och styrka musklerna. Stretchande ischias övningar är till för att få musklerna att slappna av, och det är kanske de övningarna som är mest lindrande.

Konditionsövningar, till sist, frisätter endorfiner som ger smärtlindring, men har också en avgörande effekt på kroppens möjlighet att lättare läka sig själv.

Men, kom alltid ihåg att det är viktigt att du utför dina ischias övningar på rätt sätt, så att du inte riskerar att förvärra din skada.

Ischias övningar del 3

Det finns alltså ischias övningar som hjälper snabbt fast det är viktigt att tänka på att du ska ta det lugnt i början. Kör inte på och träna på som om inget hänt.

Vårt råd till dig är att vara noga med att göra lugna rörelser, och om du känner att dina ischias övningar gör att du får mer ont, ska du genast sluta upp med just de övningarna.

ischias & ischias övningar del 3Smärtlindrande övningar är stretchande rörelser, som mjukar upp muskulaturen.

Här kommer några ischias övningar som både kan minska smärtan och förebygga skador:

  • Yogaduvan – Sitt med ena benet sträckt och foten i vinkel mot bäckenet, och det andra benet bakåt. Höfterna ska vara i rät vinkel mot golvet. Pressa så överkroppen framåt och håll denna position i cirka 60 sekunder.
  • Höfthöjare – Ställ dig med ena foten på ett trappsteg, liten pall eller liknande och lyft och sänk utsidan av höften. Börja med tio till femton rörelser och öka sedan gradvis upp till trettio.
  • Knäböj – Böj dig framåt med det ena knäet i 90 graders vinkel. Det bakre knäet trycker du mot golvet och låter höfterna också sjunka ner mot golvet. Försök hålla denna position i cirka tio sekunder och upprepa på andra sidan.
  • Benlyft – Lägg dig på sidan med fötterna i golvet. Lyft ena benet så högt du kan utan att du lyfter höften. Gör ett mindre antal övningar i början och öka successivt till trettio repetitioner.

Detta är bra rörelser för höfterna, som alltså både hjälper dig med den värsta smärtan när du drabbats av ischias, men som också kan förebygga återfall. Ryggbesvär har annars en tråkig tendens att återkomma.Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.
 

Så kan du behandla ischias själv

Ischias övningar som förebygger ischias

Det bästa sättet att både förebygga ischias och snabbt bli av med besvären då de ändå kommer är att hålla sig i rörelse/träning.

Vad du gör spelar inte så stor roll, det viktigaste är att du rör på dig. Men, det är förstås bra att undvika hårda kontaktsporter, och sådant som ger kraftig belastning på ländryggen.

Har du svårt att komma igång och röra på dig, kan värktabletter vara till hjälp. Träna mag- och benmuskler för att bättre avlasta ryggen vid tunga lyft.

Tillfrisknandet går mycket snabbare om du håller igång. Ligg inte till sängs, men då och då kan det kännas skönt att ligga på rygg med böjda ben, för att avlasta ryggen.

Öka successivt din aktivitetsnivå och försök att leva så normalt som möjligt. Du kan börja försiktigt med promenader, stavgång, simning eller cykling.

Undvik att bära eller lyfta tungt, men se också till att undvika att sitta eller ligga still, vilket absolut inte förbättrar tillståndet. Håll igång som vanligt och använd dig gärna av ischias övningar för att lindra besvären.