Ont i ryggslutet

Att ha ryggvärk är något som de flesta av oss kan relatera till. Ca 70 % av befolkningen drabbas någon gång under sitt liv. Vanligaste orsaken är oftast att man har ansträngt sig och överbelastat musklerna i ryggslutet genom att ha lyft på ett felaktigt sätt. Att ha ont i ryggslutet har oftast direkta orsaker som man behöver utreda för att kunna återhämta sig permanent.

För det mesta när man överbelastar ryggen och får ont, går det oftast över av sig självt. Åtminstone inom 4 veckor så klingar smärtan av markant. Men ibland kan man behöva hjälp av både läkare och experter för att bli fri från ryggvärken. Då handlar det oftast mer om allvarligare skador som diskbråck, ischias eller ryggskott.

Låt oss titta närmare på just dessa skador och se vad man kan göra själv och vilken hjälp det finns att få. Vi listar de tre vanligaste orsakerna till ont i ryggslutet som man ibland behöver hjälp med av en expert i området, för att inte ska råka ut för samma sak igen och för att man ska bli bra permanent.Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.


 

Diskbråck

I vår ryggrad mellan kotorna sitter det mjuka diskar som fungerar som stötdämpare och gör att ryggen är elastisk. Här tar vi upp hur det känns att få diskbråck i nedre delen av ryggen.

Diskbråck kan man få var dom helst i ryggraden och värken kan te sig på olika sätt i våra kroppar. Det finns människor som går omkring och har diskbråck och inte ens känner av att dom har det, sedan finns det andra som drabbas av en enorm smärta och blir tillfälligt invalidiserade – i alla fall de första dagarna.

Det som har hänt när man fått diskbråck är att en eller flera av diskarna har deformerats, spruckit eller försvagats av någon anledning. Detta kan leda till att vätskan som finns i diskarna sipprar ut i ryggmärgenskanalen eller att disken som hamnat snett trycker på ryggmärgen och dess nerver.

Symtom

 • Smärta i ryggslutet
 • Smärtan strålar ner i benen
 • Benen domnar bort
 • Rörelser i ben och fötter är svåra att kontrollera
 • Benen känns tunga vid rörelse
 • Känseln är sämre i ben och fötter

Behandling

I de allra flesta fall behöver man ingen behandling då det läker av sig självt, men smärtorna kan hålla i sig allt från några veckor till flera månader. Under läkningstiden kan smärtorna lindras med värktabletter i bästa fall. I svårare fall, kanske när tabletter inte hjälper, då behöver man ha hjälp med att återställa ryggens normala funktion och rörlighet så att värken försvinner.

När du besöker oss på Ischiasspecialisterna får du hjälp av någon av våra ryggexperter som utreder exakt vad du behöver för att bli frisk. Därefter börjar man med behandlingen och du får hjälp med att hitta specialanpassade övningar för att lindra värken och i senare skede även övningar i förbyggande syfte.  Behandlingen utförs av sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor med lång erfarenhet av diskbråck och ryggskador. Skulle skadan vara så omfattande att vi inte kan hjälpa dig, remitterar vi dig så att du får rätt vårdform.

Ischias

Att bli drabbad av ischias är en jobbig och smärtsam historia. Även om ischias i sig inte är farligt så kan det göra fruktansvärt ont. Kroppen fungerar inte som den ska när man har så ont, och ofta har man svårt att gå och till och med att stå. Smärtan gör så att man har svårt att sova på nätterna och man känner sig utmattad på dagarna. Det är vanligt att man har ont i ryggslutet och att värken strålar ner i rumpan och ner i benet

Det finns två typer som man kallar ischias, och smärtan man upplever påminner om varandra. Falsk ischias eller ”äkta” ischias. Du kan kolla själv om det är den äkta eller falska ischiasen genom att känna efter om: Smärtar det ända ner till knäna? Känns musklerna försvagade i benen? Tappat känseln i benen eller har domningar? Svarar du Ja på dessa frågor har du drabbats av ischias, svarar du nej, så är det falsk ischias.

 • Ischias – Vår längsta nerv i kroppen är ischiasnerven, som har sin början i ryggslutet och löper genom bäckenet och ner i benets baksida. Ischiasnerven som består av en massa nervtrådar är drygt 1 cm tjock eller som ditt pekfinger. När nerven av någon anledning blivit infekterad eller kommit i kläm så uppstår ischias.
 • Falsk Ischias – Tillståndet påminner om den riktiga eller äkta ischiasen. Men den falska ischiasen är den vanligaste typen av dessa två, och orsakerna till smärtan kan vara många. Det kan vara allt från att du har felbelastat ryggen, går i skor som inte är bra, utövat fysiskt arbete och överansträngt ryggen till att du har haft plånboken i bakfickan när du suttit ner.

Behandling

Det bästa du kan göra själv är att vara i rörelse så mycket du kan. Det är lätt att bli stillasittande när man har ont i ryggslutet för det är så tröttsamt. Att promenera och hålla kroppen upprätt är viktigt för läkningen. Ta hjälp av värktabletter om värken är för svår och försök att leva som vanligt.

Att ta hjälp av experter är ett bra sätt att gå till botten med problemet. Man vill ju bli frisk och så fort som möjligt återgå till sitt vanliga liv igen.

Vi på Ischiasspecialisterna kan det här med ischias. När du kommer till oss gör vi en grundlig undersökning och tittar på om smärtan du har kommer från falsk ischias eller äkta ischias. Sedan påbörjas behandlingen och vi hjälper dig att ta fram övningar som stärker din rygg.

Ryggskott

Alla har väl hört talas om ryggskott, en skada som drabbar stora delar av befolkningen någon gång i livet. Ryggskott beror oftast på överbelastning vid fysisk aktivitet. Det kan komma smygande, men oftast kommer det helt oväntat och plötsligt.

Symtom

 • Skarp smärta i ländryggen och ibland strålar det ner i benet
 • Man blir stel och ryggen låser sig
 • Smärtan gör att det känns som om man håller på att gå av på mitten

Behandling

Hur konstigt det än låter så ska man röra på sig så fort som möjligt och inte bli sittande eller liggande. Eftersom fysisk aktivitet håller i gång kroppens smörjningssystem så att vi bibehåller vår rörlighet och smidighet är det viktigt att inte vara stilla för mycket. Det tar mycket längre tid för kroppen att återhämta sig när man inte rör sig.  Bästa rådet är att man ska leva som vanligt. Man är oftast på benen igen efter 2 dagar, men har det gått flera veckor och du fortfarande har ont i ryggslutet kan det tyda på en allvarligare skada.

För att hjälpa läkningen på traven kanske behöver du experthjälp. Vi på Ischiasexperten kan allt som har med ryggskador att göra. När du kommer till oss gör vi en noggrann undersökning för att hitta bakomliggande orsaken till din värk. Vi tar reda på om din ryggvärk verkligen går att behandla med vår hjälp. Vår kunniga personal har många års erfarenhet och vi hjälper dig med att behandla din rygg. Sedan tar vi fram ett träningsprogram som förebygger och stärker din rygg.

Kontakta oss

Ischiasspecialisterna finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. På våra mottagningar jobbar välutbildade kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster som är experter på ryggproblem.

Det är inte symtomen vi behandlar utan grundorsaken till smärtan.

Ring oss – 0770-17 50 52

Mejla oss – bokning@ischiasspecialistena.se

 

Välkommen!