Ont i bäckenet

Det finns en mängd orsaker till att man kan få ont i bäckenet och det kan drabba folk i alla åldrar av vitt skilda anledningar. Men vanligast är dock att smärtan är relaterad till muskler och leder. En av de vanliga orsakerna till att ha ont bäckenet är att SI-leden (som är en förkortning av sakroiliakaleden) är irriterad.

Generellt är bäckensmärta mer vanligt hos kvinnor än män. Bäckensmärta kan antingen vara akut, det vill säga att smärtan kommer plötsligt, oftast på grund av ett trauma, eller komma långsamt smygande och vara länge – en månad eller längre –  och då klassas den som kronisk.

Bäckenet har en komplext sammansatt konstruktion och bäckensmärta kan komma ifrån en inflammation, muskelsammandragningar, graviditet eller en sjukdom i de inre organen bara för att nämna några. Det kan vara svårt att hitta själva grundorsaken ibland, eftersom det kan bero på så mycket och att allt hänger samman.Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.


 

Bäckenet

Bäckenet består av tre ben som är sammanfogade med varandra, på varje sida av korsbenet sitter ett höftben. Baktill vid korsbenet och där de två höftbenen möter korsbenet finns det en viktig led som kallas SI-leden. Bäckenbenen bildar ett effektivt skydd för alla inre organ, nerver, tarmar och stora blodkärl med mera som passerar genom bäckenet.

Det finns även en mängd muskler i bäckenet som har till uppgift att hålla alla organ på plats. Dessa speciella muskler i bäckenet kan skapa så kallad intraabdominalt tryck. Enkelt förklarat så finns det ett flertal grupper av muskler i bäckenet som anpassar muskeltrycket för olika ändamål som till exempel när vi nyser, hostar och krystar etc. Detta tryck är också viktigt i andra sammanhang som exempelvis när vi gör tunga lyft, anpassar musklerna sig för att ge bäckenet och ryggraden stabilitet vid belastning.

Bäckenets konstruktion skiljer sig en del för kvinnor och män. Kvinnans bäcken är bredare och kortare och har mindre ledytor. Kvinnobäckenets utformning är optimalt anpassat som förlossningskanal. Mäns bäcken har en annan utformning och det genom att vara förhållandevis stabilare, högre och smalare.

Orsak

Orsaken till bäckensmärta kan vara svår att utreda då smärtan kan bero på så många faktorer. Det kan komma från en akut skada på skelettet, muskelsammandragningar i mjukdelar och muskler, inflammatoriska sjukdomar, urinvägsinfektion, blindtarmen, graviditet och menstruationskramper med mera. Det finns fall då psykologiska faktorer kan orsaka eller förvärra den fysiska smärtan.

En vanlig orsak till ont i bäckenet är att man har problem i den så kallade SI-leden. Ont i bäckenet kan uppstå smygande eller vara akut. Skada i SI-leden kan komma av att man har gjort felaktiga lyft eller att man har haft felaktiga arbetsställningar under lång tid. Vissa patienter som har ryggskott kan uppleva att smärtan kommer från ländryggen men många gånger kan orsaken härstamma från bäckenet.

Bäckenleden kallas för en stramled vilket betyder att leden kan röra sig minimalt, vilket är viktigt med tanke på vilken belastning bäckenet utsätts för. Bäckenet är konstruerat för att tåla hög belastning och är förstärkt med ett flertal ligament.  Även en överaktiv bäckenbotten kan skapa obalans i bäckenbotten kan klämma nerver i underlivet och ge en kraftig smärta.

Låsning i bäckenleden (SI-leden)

En av de vanligaste orsakerna är att det uppstår en irritation i SI-leden. Diagnosen brukar då bli låsning i SI-leden. Antagligen har man gett det namnet för att man har svårigheter att rotera och röra på överkroppen då man ska sätta sig och resa sig. Ibland kan man få ett begränsat rörelseomfång i höftleden och det känns som leden har låst sig.

Men en höftled låser sig sällan och det är oftast bäckenleden som orsakar smärtan i höftleden så rörelseomfånget begränsas. Är SI-leden långvarigt irriterad bruka man kunna röra på sig utan att det smärtar allt för mycket med om SI-leden inte rör sig optimalt kan det skapa andra problem, då kroppen försöker kompensera stelheten.

Symtom

Smärtan kan kännas helt olika förstås beroende på vad som är fel eller vad som har hänt. Vanligt förekommande är att SI-leden kan orsaka smärta i ländryggen. När SI-leden är irriterad kan det vara mycket smärtsamt när man ligger och ska försöka sova. Bäckenet kan kännas stelt och har du nattsmärtor kan det vara ett tecken på att du har en irriterad bäckenled.

Obalans i muskulatur och nervsystem i bäckenet kan resultera i en sträckning som till exempel i ljumsken. Det är inte ovanligt att man känner av värk i ländryggen och till och med i knät på grund av att SI-leden är irriterad och stel. Om smärtan sitter på framsidan i blygdbenet där båda höftbenen möts kan det handla om irritation eller överbelastning i fogen. Drabbar främst gravida kvinnor men även män kan drabbas.

Diagnos

Diagnos genomförs genom att man utesluter andra orsaker till smärta i bäckenet som har liknade symtom, en diagnos kan ställas genom att ta olika typer av tester, röntgen och titta på patientens sjukdomshistoria.

Funktionsstörningar och värk i SI-leden kan ha orsakats av felställningar i bäckenet men felställningar av bäckenet beror nästan aldrig på att bäckenet har hamnat snett. Utan det beror oftast på att muskler är spända av någon anledning eller eventuellt på grund av en vridning av bäckenet. Ibland kan muskelpåverkan i bäckenet ge en tillfällig benlängdsskillnad.

Behandling

Som vi alla vet så behöver muskler användas för att fungera optimalt. De inre musklerna tillsammans med diafragman skapar en stabilisering så att allt som händer i bäckenet arbetar som det ska. Men om bäckenbottenmusklerna blir försvagade kan det hända att man får besvär med bland annat inkontinens, förstoppning, besvär vid samlag och det kan leda till SI-leden inte fungerar som den ska.

Ischiasspecialisterna kan hjälpa dig att utreda grundorsaken till din värk, att du har ont i bäckenet kan grunda sig i flera orsaker. Vi gör alltid en grundlig undersökning för att du ska få rätt behandling och sedan schemalägger vi din behandling tillsammans med ett personligt träningsschema som avlastar din smärta och som stärker muskulatur i bäckenet.

Vi har lång erfarenhet av smärta i bäckenbotten och vi som jobbar här på Ischiasspecialisterna är erfarna och legitimerade Kiropraktorer och Naprapater. Vi är ett nätverk med kliniker som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Du kan ringa eller maila oss och vi besvarar dina frågor samma dag.

  • Ring oss: 0770 – 17 50 52
  • Maila oss: Bokning@ischiasspecialisterna.se