Ryggskott

Ryggskott är ingen trevlig historia. Men det är ett smärtsamt välbekant begrepp för de allra flesta av oss. Man räknar med att 8 av 10 någon gång under livet drabbas av ryggskott eller ”bara” ont i ryggen.

Här på Ischiasspecialisten behandlar vi ryggskott så gott som dagligen med gott resultat. Med en mängd olika effektiva behandlingsmetoder kan vi alltid ge dig bästa tänkbara förutsättningar att kunna röra dig normalt igen.

Så vad är ett ryggskott?

Ryggskott (lumbago acuta, eller trollskott som det kallades förr i tiden), drabbar ofta plötsligt och helt utan förvarning.

Ofta kommer besvären i samband med helt vanliga vardagssituationer, som att du ska flytta på soffan i vardagsrummet eller lyfta upp något från golvet. Snöskottning och trädgårdsarbete liksom tunga lyft i arbetslivet är andra exempel på situationer där ryggskott kan slå till.

Symtom

Symtomen är som regel allt annat än subtila. Rent konkret handlar det vanligen om en skärande smärta i ländryggen, alltså den nedre delen av ryggen. Man kan också uppleva olika grader av stelhet och låsningar i ryggen. Smärtan är många gånger intensiv, och kan kännas som om ryggen håller på att gå av. Och i regel är det tunga lyft och/eller vridningar som utlöser ett ryggskott.

Varför får jag ryggskott?

RyggskottEtt ryggskott kan ha orsaker som byggts upp under lång tid. Ryggskottet i sig handlar i regel om en överbelastning på ländryggen, men tunga lyft och vridningar är bara en del i orsakssammanhanget.

Förutsättningarna, eller kanske snarare riskerna, för att drabbas av ryggont kan också ha orsaker i långvarig stress, som i sin tur skapar spänningar i kroppen. Andra riskfaktorer kan vara:

  • För lite fysisk aktivitet. Om du sällan eller aldrig rör på dig genom att träna eller promenera, kommer kroppen att bli allt stelare ju längre tiden går.
  • Stillasittande jobb. Att sitta ner på en stol hela dagarna gör också att kroppen blir stel.

Det behöver dock inte vara orsaker som har skapats under lång tid. Ibland räcker det med en oförsiktig rörelse eller ett felaktigt lyft för att du ska drabbas av ett ryggskott.

Kan jag förebygga ryggskott?

Man kan absolut minska riskerna för ryggskott, och ryggproblem överhuvudtaget. Det kan ibland kännas som om vi hör termen ”rör på dig!” till leda, men det finns faktiskt goda orsaker till att vi så ofta uppmanas till att motionera eller träna. Fysisk aktivitet håller kroppens ”smörjsystem” igång och gör att leder och andra funktioner i kroppen bibehåller sin rörlighet och smidighet.

Har du ett stillasittande jobb? Försök då med att byta ut ditt gamla skrivbord och stol mot ett höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du enkelt växla mellan att stå och sitta när du arbetar. En så kallad ståstol, eller ståstöd, gör också att din hållning blir bättre.

Försök också att undvika att bära på för mycket stress. Och med stress avser vi inte att ”vara stressad” i betydelsen att ha mycket att göra eller att ha bråttom. Det handlar om den psykiska påfrestningen i kroppen, en sorts mental överansträngning.

 Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.


 

Jag har ont i ryggen. Vad gör jag nu?

Först av allt – ta det lugnt ett par dagar. Det råder delade meningar om just detta att man ska hålla igång kroppen de första dagarna. Vissa menar att man ska röra på sig och leva som vanligt, medan andra i princip håller med, med undantag av de första 48 timmarna. Alla är dock överens om att det tar längre tid att bli av med besvären om man inte håller igång kroppen, och att långvarig vila gör mer skada än nytta.

Även om det är bra att fortsätta som vanligt, ska man ändå tänka på att inte lyfta för tungt under den här perioden. Om du ändå är tvungen att lyfta saker, så tänk på:

  • att hålla det som ska lyftas så nära kroppen som möjligt.
  • att böja på benen och hålla ryggen rak. (Detta tolkar många felaktigt som att man ska ha ryggen i 90 grader mot marken. Det är inte det man menar. Vad som avses är att ryggraden ska hållas rak, oavsett vilken vinkel den har mot mark eller golv)
  • att försöka undvika sidledsvridningar på ryggen, i synnerhet under belastning.

Din kropp är smart, så lyssna på den. Om något gör ont så är det helt enkelt kroppens sätt att tala om för dig att sluta upp med dumheterna du håller på med.

Om smärtan är svår, hjälper det i de allra flesta fall med vanliga receptfria värktabletter. Det kan underlätta för dig att sova och att kunna röra dig som du vill.

I normala fall går besvären över på ett par veckor, ibland ännu snabbare. Om du kan, så fortsätt att jobba som vanligt, eftersom en sjukskrivning egentligen inte gör någon nytta alls. Tänk bara på att undvika de arbetsuppgifter som gör ont.

Behandling mot ryggvärk

Behandling Ryggskott | Ryggskott BehandlingMen om nu värktabletter inte hjälper? Om det fortsätter att göra så ont i ländryggen att jag knappt kan stå upp, och än mindre ta promenader eller gå till jobbet?

Det kan vara ett tecken på att det är något mer än ”bara ont i ryggen” – att det kan ha hänt något. I det läget är det kanske dags att hjälpa kroppen lite på traven, om det gått mer än några veckor utan att smärtan avtagit.

En behandling mot ryggvärk och ryggskott börjar alltid med en noggrann undersökning. Detta för att ta reda på vad som kan vara den bakomliggande orsaken till dina ryggbesvär. Du berättar lite om din arbetssituation, fritidssysselsättningar och annat som kan ha haft inverkan på ryggen.

Vi kan bland annat fråga dig om du haft tidigare besvär, hur smärtan yttrar sig och om den varierar eller är konstant. Hindrar den dig från att arbeta? Strålar det ut i benet?

Undersökningen hos oss på Ischiasspecialisterna syftar också till att vi ska förvissa oss om att dina ryggbesvär verkligen går att behandla med hjälp av våra naprapater eller kiropraktorer.

Smärtor i ryggslutet kan delvis bero på att lederna i ryggen inte har full rörlighet. I dessa fall kan en naprapat med enkla och varsamma metoder öka ledernas rörlighet och ge dem dess fulla funktion tillbaka. Det sker genom att leden förs till ett ytterläge, följt av ett lätt tryck. I många fall kan du direkt känna att smärtan avtar.

Ischiasspecialisten till din räddning!

Ischiasspecialisten har mottagningar i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Här träffar du välutbildade och kunniga kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster med gedigen erfarenhet av ryggproblem.

Vi hjälper dig med orsaken till smärtan – inte bara symtomen