Olika symptom du kan ha om du har ischias

Alla har vi vĂ€l nĂ„gon gĂ„ng drabbats av den gamla ”folksjukdomen” ont i ryggen. Och mĂ„nga gĂ„nger reflekterar vi inte sĂ„ mycket över det – vi stĂ„r ut, g ischias symtom allt om ischias symtomör det vi brukar och med tiden gĂ„r det oftast över av sig sjĂ€lvt.

Men vara det bara ”ont i ryggen” vi hade? Eller var vĂ€rken bara ett symtom pĂ„ en skada? Faktum Ă€r att det inte alltid Ă€r sĂ„ enkelt att hĂ€rleda smĂ€rtan till exakt var den kommer ifrĂ„n och varför det egentligen gör ont.

Det vi till vardags kallar för ryggont har ett medicinskt namn, Lumbago. Och det lite smÀrtsammare ryggskottet heter Lumbago Acuta. SÄlunda har ischias ocksÄ ett medicinskt namn: Lumbago Ischias.

Olika typer av ischias

Ischias Àr i sig sjÀlv ingen diagnos, utan ett symtom pÄ en skada. SÄ nÀr vi pratar om ischias symtom sÄ Àr de egentligen symtom pÄ ett symtom. Och dessa symtom kan yttra sig pÄ lite olika sÀtt, beroende pÄ vilken form av ischias det handlar om.

Man skiljer nĂ€mligen pĂ„ ischias och falsk ischias. Vid â€Ă€kta” ischias Ă€r orsaken oftast att en av ryggradens diskar har blivit skadad eller deformerad, och ligger och trycker pĂ„ ischiasnerven. diskbrĂ„ck Ă€r en mycket vanlig orsak till ischias.

Falsk ischias, dÀremot, beror i regel pÄ rörelsestörningar i sjÀlva ryggraden eller bÀckenlederna, som t.ex. överanstrÀngning, olika lÄnga ben, gamla sk
ador i fot eller knÀ eller i ovanligare fall sjukdomar i rygg och bÀcken.

I bÄda fallen kan man kÀnna att smÀrtan strÄlar ner över rumpan och ut i benen. Men medan det aldrig nÄr nedanför knÀna vid falsk ischias, kan det strÄla Ànda ned i foten om det handlar om Àkta ischias.

Symtom pÄ ischias

Vi Àr alla olika, och kroppen har olika sÀtt att försöka tala om för oss vad som Àr fel. Följaktligen ser symtomen olika ut hos olika mÀnniskor. NÄgra av de sÀtt ischias kan yttra sig pÄ Àr:

 • Ischias kan ge upphov till smĂ€rtor som strĂ„lar frĂ„n ryggslutet, ner över rumpan och ut i benen. Ibland sĂ„ lĂ„ng som Ă€nda ut i tĂ„rna.
 • Benen kan drabbas av domningar och krampkĂ€nslor.
 • Du kan ha svĂ„rt att strĂ€cka ut foten och/eller att stĂ„ pĂ„ tĂ„.
 • Musklerna i benen kan kĂ€nnas svaga.
 • Dina reflexer kan drabbas och bli svagare.
 • KĂ€nseln i benen och fötterna kan bli nedsatt eller förvinna.

Ischias kan alltsÄ yttra sig i enbart ryggvÀrk, men ocksÄ i kombination med övriga symptom. I vissa fall kan man till och med ha ischias utan att ha en aning om det, och inte kÀnner nÄgra symptom alls.

Ischias Àr inte farligt för dig. Men smÀrtorna kan ibland vara nÀstintill olidliga. Och orsaken till ischiassmÀrtorna hittar vi i sjÀlva ischiasnerven, som egentligen Àr en samling av nerver. Tjock som ett finger löper den hela vÀgen frÄn lÀndryggen ner över sÀtet och lÄrens
baksida för att mynna ut nere i tÄrna. Det Àr dÀrför du kan kÀnna att ryggsmÀrtorna fortplantar sig hela vÀgen ner i foten.Boka behandling hÀr

Hos oss fÄr du snabbt trÀffa rÀtt behandlare för just din skada.
VÄra behandlare Àr Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.
 

NÀr bör jag söka vÄrd för ischias?

Det vanligaste Àr att besvÀren försvinner inom nÄgra mÄnader, utan att man behöver sÀtta in behandling. Om problemen blir lÄngvarigare Àn sÄ, kan du fÄ behandling av naprapat eller kiropraktor pÄ nÄgon av vÄra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Men det finns nÄgra symtom som Àr allvarligare Àn andra. Om du kÀnner av nÄgot eller nÄgra av följande symtom i kombination med ryggont, rÄder vi dig att omedelbart uppsöka en vÄrdcentraSymtom Falsk-ischias-&-riktig-ischiasl eller akutmottagning:

 • Du mĂ€rker inte att du Ă€r kissnödig, eller kissar pĂ„ dig.
 • Du har nedsatt kĂ€nsel eller domningar runt könsorgan eller Ă€ndtarm.
 • Om du har domningar, stickningar eller försvagningar i bĂ„da benen.
 • Du fĂ„r plötslig smĂ€rta efter en olycka som t.ex. en bilolycka eller ett fall.
 • Du har smĂ€rtor i bröstkorg och mage.
 • Du drabbas av feber eller kĂ€nner dig rejĂ€lt sjuk.

Falsk ischias symtom

Symtomen pÄ falsk ischias pÄminner till en del om de som uppstÄr vid Àkta ischias. Men oftast Àr smÀrtan inta alls lika skÀrande och intensiv, uischias symtom ischias behandling man tan mer svÄrlokaliserad och diffus. Det hÀr kan dock skilj
a frÄn person till person. Falsk ischias kan Àven den vara mycket smÀrtsam.

Även hĂ€r kan man kĂ€nna att vĂ€rken strĂ„lar frĂ„n ryggslutet ner i benen. Men handlar det om falsk ischias sĂ„ nĂ„r det aldrig nedanför knĂ€t.

Det kan ocksĂ„ hĂ€nda att du upplever smĂ€rtor i lĂ€ndryggen om du suttit still en lĂ€ngre period. Du kan ocksĂ„ fĂ„ ont i höfterna – sĂ„ ont att du faktiskt börjar halta.

Falsk ischias beror heller aldrig pÄ ett diskbrÄck eller problem med sjÀlva ischiasnerven. Roten till falsk ischias stÄr, som tidigare nÀmnts, snarare att finna i ryggradens rörlighet eller i bÀckenleder.

Ischiasspecialisten kan hjÀlpa dig

GÄr du omkring och har ont i ryggen? Om du Àr osÀker pÄ om du har ischias, eller om vÀrken beror pÄ nÄgot annat, Àr du mer Àn vÀlkommen att besöka oss. För att du ska kunna fÄ behandling som hjÀlper just mot dina symptom Àr det viktigt att en vÄra naprapater eller kiropraktorer fÄr genomföra en grundlig undersökning.

Denna undersökning leder fram till att vi kan stĂ€lla en korrekt diagnos, och avgöra om vĂ„ra metoder Ă€r lĂ€mpliga. Oftast Ă€r de det, men ibland kan det bli aktuellt att remittera dig vidare till annan vĂ„rdinstans – t.ex. om vi ser att ett kirurgiskt ingrepp Ă€r nödvĂ€ndigt. Detta drabbar dock bara ungefĂ€r fem av hundra personer med ischias.

Hos Ischiasspecialisten tas du emot av personal som Àr experter pÄ ryggproblem. Samtliga vÄra kiropraktorer och naprapater Àr legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hÀlso- och sjukvÄrdslagen. Vi Àr dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

VÀlkommen att kontakta oss idag för snabb och effektiv hjÀlp!