Ischias Symtom

Alla har vi väl någon gång drabbats av den gamla ”folksjukdomen” ont i ryggen. Och många gånger reflekterar vi inte så mycket över det – vi står ut, g ischias symtom allt om ischias symtomör det vi brukar och med tiden går det oftast över av sig självt.

Men vara det bara ”ont i ryggen” vi hade? Eller var värken bara ett symtom på en skada? Faktum är att det inte alltid är så enkelt att härleda smärtan till exakt var den kommer ifrån och varför det egentligen gör ont.

Det vi till vardags kallar för ryggont har ett medicinskt namn, Lumbago. Och det lite smärtsammare ryggskottet heter Lumbago Acuta. Sålunda har ischias också ett medicinskt namn: Lumbago Ischias.

Olika typer av ischias

Ischias är i sig själv ingen diagnos, utan ett symtom på en skada. Så när vi pratar om ischias symtom så är de egentligen symtom på ett symtom. Och dessa symtom kan yttra sig på lite olika sätt, beroende på vilken form av ischias det handlar om.

Man skiljer nämligen på ischias och falsk ischias. Vid ”äkta” ischias är orsaken oftast att en av ryggradens diskar har blivit skadad eller deformerad, och ligger och trycker på ischiasnerven. diskbråck är en mycket vanlig orsak till ischias.

Falsk ischias, däremot, beror i regel på rörelsestörningar i själva ryggraden eller bäckenlederna, som t.ex. överansträngning, olika långa ben, gamla sk
ador i fot eller knä eller i ovanligare fall sjukdomar i rygg och bäcken.

I båda fallen kan man känna att smärtan strålar ner över rumpan och ut i benen. Men medan det aldrig når nedanför knäna vid falsk ischias, kan det stråla ända ned i foten om det handlar om äkta ischias.

Symtom på ischias

Vi är alla olika, och kroppen har olika sätt att försöka tala om för oss vad som är fel. Följaktligen ser symtomen olika ut hos olika människor. Några av de sätt ischias kan yttra sig på är:

 • Ischias kan ge upphov till smärtor som strålar från ryggslutet, ner över rumpan och ut i benen. Ibland så lång som ända ut i tårna.
 • Benen kan drabbas av domningar och krampkänslor.
 • Du kan ha svårt att sträcka ut foten och/eller att stå på tå.
 • Musklerna i benen kan kännas svaga.
 • Dina reflexer kan drabbas och bli svagare.
 • Känseln i benen och fötterna kan bli nedsatt eller förvinna.

Ischias kan alltså yttra sig i enbart ryggvärk, men också i kombination med övriga symptom. I vissa fall kan man till och med ha ischias utan att ha en aning om det, och inte känner några symptom alls.

Ischias är inte farligt för dig. Men smärtorna kan ibland vara nästintill olidliga. Och orsaken till ischiassmärtorna hittar vi i själva ischiasnerven, som egentligen är en samling av nerver. Tjock som ett finger löper den hela vägen från ländryggen ner över sätet och lårens
baksida för att mynna ut nere i tårna. Det är därför du kan känna att ryggsmärtorna fortplantar sig hela vägen ner i foten.

Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada. Våra behandlare är Leg. Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö

När bör jag söka vård för ischias?

Det vanligaste är att besvären försvinner inom några månader, utan att man behöver sätta in behandling. Om problemen blir långvarigare än så, kan du få behandling av naprapat eller kiropraktor på någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Men det finns några symtom som är allvarligare än andra. Om du känner av något eller några av följande symtom i kombination med ryggont, råder vi dig att omedelbart uppsöka en vårdcentraSymtom Falsk-ischias-&-riktig-ischiasl eller akutmottagning:

 • Du märker inte att du är kissnödig, eller kissar på dig.
 • Du har nedsatt känsel eller domningar runt könsorgan eller ändtarm.
 • Om du har domningar, stickningar eller försvagningar i båda benen.
 • Du får plötslig smärta efter en olycka som t.ex. en bilolycka eller ett fall.
 • Du har smärtor i bröstkorg och mage.
 • Du drabbas av feber eller känner dig rejält sjuk.

Falsk ischias symtom

Symtomen på falsk ischias påminner till en del om de som uppstår vid äkta ischias. Men oftast är smärtan inta alls lika skärande och intensiv, uischias symtom ischias behandling man tan mer svårlokaliserad och diffus. Det här kan dock skilj
a från person till person. Falsk ischias kan även den vara mycket smärtsam.

Även här kan man känna att värken strålar från ryggslutet ner i benen. Men handlar det om falsk ischias så når det aldrig nedanför knät.

Det kan också hända att du upplever smärtor i ländryggen om du suttit still en längre period. Du kan också få ont i höfterna – så ont att du faktiskt börjar halta.

Falsk ischias beror heller aldrig på ett diskbråck eller problem med själva ischiasnerven. Roten till falsk ischias står, som tidigare nämnts, snarare att finna i ryggradens rörlighet eller i bäckenleder.

Ischiasspecialisten kan hjälpa dig

Går du omkring och har ont i ryggen? Om du är osäker på om du har ischias, eller om värken beror på något annat, är du mer än välkommen att besöka oss. För att du ska kunna få behandling som hjälper just mot dina symptom är det viktigt att en våra naprapater eller kiropraktorer får genomföra en grundlig undersökning.

Denna undersökning leder fram till att vi kan ställa en korrekt diagnos, och avgöra om våra metoder är lämpliga. Oftast är de det, men ibland kan det bli aktuellt att remittera dig vidare till annan vårdinstans – t.ex. om vi ser att ett kirurgiskt ingrepp är nödvändigt. Detta drabbar dock bara ungefär fem av hundra personer med ischias.

Hos Ischiasspecialisten tas du emot av personal som är experter på ryggproblem. Samtliga våra kiropraktorer och naprapater är legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi är dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

Välkommen att kontakta oss idag för snabb och effektiv hjälp!

Ryggstöd mot ischias

Vi har även samarbete med Sportsrehab.se som är en nätbutik som säljer rehabprodukter – Dom har ryggstöd som är ett bra komplement till en kiropraktor eller naprapat behandling.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Ischias Specialisterna
Average rating:  
 3 reviews
by Anna on Ischias Specialisterna

Bra info!!

by Martin on Ischias Specialisterna

Kan varmt rekommendera Ischiasspecialisterna!

by Johan on Ischias Specialisterna

Toppen information om ischias