Lumbago ischias – behandling, symtom och orsak

Att få ont i ryggen är inget konstigt. Det drabbar oss alla då och då. Och för det mesta handlar det om att vi har ont i ländryggen, det vill säga den nedre delen av ryggen.

lumbago ischias faktaFaktum är att ca 20% av alla läkarbesök har att göra med någon form av smärttillstånd i ryggen, och våra känsliga ryggar kostar samhället enorma summor varje år.

Lumbago Ischias – vad menas med uttrycket?

Det finns flera olika typer av smärta som kan drabba oss i ländryggen, och ”Lumbago” är ett samlingsnamn, som skulle kunna översättas till ”ont i ryggen”, och då
specifikt i ländryggen. Så termen Lumbago kan sägas beskriva ”vanligt ryggont”.

När du får ryggskott handlar det om en akut smärta, därav det medicinska namnet lumbago acuta, eller akut lumbago. Det är ett smärttillstånd som kommer plötsligt, ofta i samband med att du lyft på ett felaktigt sätt eller gjort någon annan ovan rörelse.

Om smärtan i ländryggen breder ut sig, och strålar ner över sätet och ner i benen och fötterna handlar det istället om lumbago ischias – eller ischias helt enkelt, som det brukar kallas till vardags. Ischias yttrar sig lite olika; den kan bestå av bara värk, men också i kombination med svagare benmuskulatur och domningar, och nedsatt känsel. Det finns också de som har ischias utan att känna någon smärta alls.

Vad är ischias?

Ischias är alltså bara en av flera typer av lumbago. Den term som läkare använder är som sagt lumbago ischias, och kännetecknas bland annat av att smärtan strålar ut i benet.

Ischias bottnar i att det finns en inflammation eller irritation i Ischiasnerven. Denna inflammation, irritation eller bara ett tryck mot ischiasnerven kan göra att det gör ont, och att det strålar ner över sätet, ut i låren och benen – ibland ända ut i tårna. Det kan göra ont när du går, du kan ha svårt att stödja på benet och värken kan såklart också inverka på ett negativt sätt när du försöker sova om natten.

Om ingenting görs åt ischiasen kan lår och benmuskler bli försvagade vilket i sin tur med tiden kan leda till det vi kallar ”droppfot”. Detta tillstånd påverkar hur vi går, vilket i sin tur kan orsaka ytterligare problem

Vad beror ischias på?

Ovanstående är symtom på ischias. Men ischias är i sig inte en diagnos utan i sin tur ett symtom på en annan skada, som påverkar ischiasnerven. Lumbago ischias kan uppstå av flera anledningar:

 • Buktande disk. Innebär att en av ryggradens diskar har skadats eller deformerats så att den buktar ut mellan kotorna. Om den skapar ett tryck mot en spinalnerv kan det orsaka ischias.
 • Diskbråck. Disken fungerar som en stötdämpande kudde mellan kotorna. Om vätskan skulle läcka ut i ryggmärgskanalen kan det uppstå en inflammation runt nervrötterna och på så sätt framkalla ischias.
 • Spinal stenos och artros. Förändringar i ryggraden kan påverka spiralnerverna och därmed orsaka ischias.
 • Piriformissyndrom. Ischiasnerven och piriformismuskeln ligger intill varandra. Vid muskelanspänningar eller kramp kan ischias utlösas.
 • Graviditet. En kvinna som är gravid utsätts för extra mycket påfrestningar i både bäckenet och ländryggen. Dessa påfrestningar ger ibland upphov till ischias.

Symptom på ischias

Ischias är ett mångfacetterat tillstånd, och symtomen kan visa sig på en mängd olika sätt. Och de spänner över ett brett spektrum: allt från att du inte ens vet om att du har ischias och inte känner någonting, till en smärta som är så stark att du inte vet vart du ska ta vägen. Några av de sätt ischias visar sig:

 • Smärtor som börjar i ländryggen, och som löper vidare ner över rumpan till låren, och ibland ända ner i foten.
 • Krampkänningar och/eller domningar och stickningar i benen.
 • Svårt att stödja på benet.
 • Svårt att sträcka ut foten fullt ut och/eller problem med att stå på tå.
 • Försvagningar i benens muskler.
 • Reflexerna i benen kan försvagas.
 • Nedsatt eller förlorad känsel i ben och fötter.

Som du förstår är det mycket individuellt hur vi märker av att vi har ischias. Men gemensamt för oss alla är att i de allra flesta fall försvinner besvären inom några månader, utan att man måste behandla.Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Allvarligare symptom

För ”vanligt” ryggont finns sällan någon anledning – eller nytta – med att söka vård. Men om smärtan inte avtar efter några veckor, eller om det blir värre, bör du söka hjälp.

Och om du har smärtor i ryggen, och något av följande tillkommer, bör du omedelbart kontakta din vårdcentral eller akutmottagning:

 • Om du kissar på dig, eller inte märker att du är kissnödig.
 • Om du får domningar runt könsorgan eller ändtarm.
 • Om du känner av domningar, stickningar eller svaghet i båda benen.
 • Om du vinglar och känner dig ostadig, inte känner var du har fötterna.
 • Om du har smärtor i bröstkorg och mage.
 • Om du närmar dig de 60 och aldrig tidigare haft ryggproblem.
 • Om du får plötslig smärta efter ett fall eller en olycka.
 • Om du får feber och känner dig riktigt dålig.

Falsk ischias

För att krångla till det en aning finns det två olika typer av ischias. Dels lumbago ischias som vi beskrivit ovan, och falsk ischias. Du hittar ingående information på vår sida om just falsk ischias, men i korthet skiljer de sig på det sättet att smärtan aldrig strålar nedanför knät vid falsk ischias, och besvären har aldrig med diskbråck eller ischiasnerven att göra.

Behandling mot ischiaslumbago ischias symptom

Ischias är inte farligt, annat än i undantagsfall. Ofta går det över efter ett tag. Men ibland är värken värre än man klarar av, och det kan vara välbefogat att hjälpa kroppen på traven en aning.

Om du dras med ryggvärk och är osäker på vad det beror på, är du mer än välkommen att boka en tid för undersökning hos oss. En behandling bottnar i en grundlig undersökning som syftar till att ta reda på exakt vad det är du har drabbats av. Därefter kan vi sätta in lämplig behandling.

Våra behandlingsmetoder fungerar oftast mycket bra och hjälper dig att komma tillbaka till ett normalt liv. Men i undantagsfall ser vi att andra åtgärder krävs, t.ex. operation, även om det är mycket sällsynt.

Våra naprapater och kiropraktorer är experter på alla olika typer av ryggproblem. Samtliga är legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi är dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

Välkommen till Ischiasspecialisten!