Ichiasnerven

Sagt om vår ischias behandlingIschiasnerven är den största nerven i din kropp och är orsaken till att du upplever ischiassmärta. Ischias i sig är en nervsmärta som uppkommer från irritation i just ischiasnerven.

Din ischiasnerv börjar i den nedre delen av ryggen och löper sedan genom skinkan ned i den nedre delen av benet. Det är den längsta och bredaste enskilda nerven i människokroppen.

Ischiasnerven ger nästan hela din nedre del av kroppen (ben, muskler i baksidan av låret, delar av foten med mera) en direkt anslutningen till nervsystemet.

Vilka behandlingar som är aktuella för ischias beror på den bakomliggande orsaken och svårighetsgraden av din smärta. Smärtan som uppstår kallas också för ischiasnerv-smärta.Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.
 

Varför har du smärta i ischiasnerven?

Ischias-smärta uppkommer då din ischiasnerv blir irriterad. Ofta känner du av denna smärta i din ländrygg och ned bakom låret. Smärtan är utstrålande och går ner under ditt knä.

Vilka är orsakerna till att ischiasnerven blir irriterad?

Medan ischias är vanligast på grund av att du i samband med diskbråck får ett direkt tryck på ischiasnerven kan också irritation eller inflammation i ischiasnerven producera symptomen på ischias.

ischiasnerven

Förutom att du kan ha en klämd nerv från en disk-skiva kan andra orsaker till ischias finnas.

Exempel på orsaker till ischias:

* En irritation av nerven från intilliggande ben

* Tumörer

* Problem med muskler

* Inre blödningar

* Infektioner i eller runt ländryggen

* Skador

* Övriga orsaker

Ischiasnerven kan också bli irriterad om du är med barn. Att ha irritation ger en smärta och ischias-symptom under graviditeten.

Vilka är riskfaktorerna för att du ska få ischias? Vad är ischias symptom?

 

Riskfaktorer för ischias inkluderar degenerativ artrit i ländryggen, disksjukdom i ländryggen och diskbråck. Andra riskfaktorer är direkt trauma eller skada på ländryggen.

En irritation på ischiasnerven orsakar:

* Direkt smärta

* En brännande känsla

* Domningar eller stickningar som strålar ut från nedre delen av ryggen

* Strålningar ner från övre skinkan i baksidan av låret på baksidan av benet.

Resultatet ger smärta i ländrygg, skinksmärta, höftsmärta och smärta i benen.

Du som har problem med ischiasnerven kan också uppleva att smärtan strålar runt höften eller skinkan och kännas som höftsmärtor.

Svår irritation på din ischiasnerv kan göra att du upplever vanliga promenader som svåra eller till och med omöjliga.

 

Behandlingar

 

Behandling hos kiropraktor

Att besöka en kiropraktor rekommenderas varmt. Där kan du till exempel få ryggradsmanipulation som brukar vara mycket effektivt vid ischias. De allra flesta patienter upplever att kiropraktik ger samma smärtlindring som efter en operation.

Kiropraktik och Naprapati har i flera studier visat sig vara mycket bra för att lindra smärta i samband med ischias behandling. Vi erbjuder ischias behandling i Stockholm, Göteborg & Malmö.

Behandling hos naprapat

Att söka upp en naprapat kan vara effektivt. Naprapaten kan hjälpa dig med instruktioner till stretchövningar. Övningarna kan göra att du blir mer flexibel på baksidan. Övningarna kan också stärka dina muskler vilket i sin tur stabiliserar ryggraden och på sikt minskar riskerna för att en liknande skada ska uppstå igen.

Värmande akupunktur

Den värmande akupunkturen tillhör traditionell kinesisk medicin och det finns studier som visar på att denna typ av behandling kan vara effektivt vid ischias. Vid upprepade behandlingar med värmande akupunktur har ett stort antal patienter upplevt att de blivit fria från symptom och ännu fler har upplevt att smärtan har minskat. Det kan dock krävas mer än tio behandlingar innan effekten börjar märkas.

Massage

Massage är också en väldigt bra form av behandling. Det som brukar fungera bäst är triggerpunktterapi. Anledningen till det är att muskeln som sitter ovanför ischiasnerven kan vara spänd och trycka mot ischiasnerven. Detta kan i sin tur orsaka domningar och stickningar i benet. Tack vare triggerpunktterapi kan muskeln slappna av vilket kan göra att symptomen försvinner helt eller delvis. Om det inte hjälper med triggerpunktterapi efter ungefär fyra till fem behandlingar så bör man prova någon annan behandlingsform.

Motion

Motion är grundläggande och bra för alla människor. Den som har ischias känner sällan för att ge sig ut och träna på grund av smärtan men det är väldigt viktigt vara fortsatt fysiskt aktiv även när man är

drabbad av ischias. Motionerar du så ökar blodcirkulationen vilket kan hjälpa kroppen att dämpa inflammationen. Du behöver inte träna på elitnivå! Det räcker långt med en promenad på ungefär femton till tjugo minuter. Simning är också ett bra alternativ, särskilt om du får ont av att gå.

Muskelavslappnande och smärtstillande

Läkemedel och muskelavslappnande kan mycket väl lindra smärtan. Det är särskilt effektivt när ischias har orsakats av ett diskbråck. Kom ihåg att läkemedel aldrig kan bota dig från ischias.

Johannesörtsolja

Johannesörtsolja är ett naturligt preparat som är effektivt mot smärta. Oljan är antiinflammatorisk och fungerar i princip som ett liniment. Applicera oljan två till tre gånger om dagen på den delen av huden där du känner smärta.

Kyla eller värme

Varken värme eller kyla kommer att kunna bota din ischias men en kylklamp eller en värmedyna som hålls mot området i cirka tio till femton minuter kan lindra smärtan, åtminstone något.

 

Ischiasspecialisterna finns på flera kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö där vi behandlar ischias och  ryggproblem.