Ont i ryggen och graviditet

Gravid smärta ont i ryggenOnt i ryggen, ryggsmärta under tidig graviditet är en av de vanligaste klagomålen från havande kvinnor.  Cirka 80% av alla gravida får ont i ländryggen i ett tidigt skede av graviditeten.

Ont i ländryggen är faktiskt i sig ett tidigt tecken på graviditet.

Ischiasspecialisterna har hjälpt många gravida att minska smärtan under flera år. Vi är ett nätverka av legitimerade och mycket erfarna Kiropraktorer och Naprapater som dagligen behandlar gravida som har ont i ryggen.

Kiropraktik och Naprapati har i flera studier visat sig vara mycket bra för att lindra smärta i samband med ischias behandling.  Vi erbjuder behandling i Stockholm, Göteborg & Malmö. 

 Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.


 

ont-i-ryggen-behandling-gravid-Ischiasspecialisterna

Ont i ryggen? Varför får du ont i ländryggen under tidig graviditet?

Illamående, kräkningar, förstoppning, ömma bröst och många andra obekväma känslor är vanliga symtom på graviditet. Det är dock smärtan när man har ont i ländryggen som orsakar det mesta obehaget för de blivande mammorna.

Stretching

En vanlig orsak till att man får ont i ryggen är att det uppkommer en sträckning av ligament runt buken. Detta är ett naturligt fenomen då kroppen förbereder sig för den långa process som fostertillväxten innebär.

Tyngdpunkt

Under graviditeten kommer tyngdpunkten för din kropp börjar röra sig framåt i samma tak som livmodern förbereder sig för förlossning.

Detta leder till förändringar i kroppshållning, vilket i sin tur orsakar ont i ländryggen hos gravida kvinnor.

Viktuppgång

Den växande fostret sätter extra press och vikt på ryggmärgen. Få kvinnor tenderar också att gå upp i vikt.

Ryggen måste börja stödja både mammans och barnets ökande vikt, vilket leder till smärta i det området.

Hormon förändringar

Hormoner utvecklas i hög takt under graviditeten. Hormoner som progesteron mjukar upp ligamenten i bäckenområdet och lederna blir lösa.

Detta är för att förbereda kroppen för att rymma det växande barnet i livmodern. Denna uppluckring och förskjutning av ledband och leder orsakar värk och att man får ont i ryggen.

Hållning

Kvinnor tenderar att böja dig bakåt eller framåt på grund av vikten av deras svällande magar. Denna dåliga hållning orsakar smärta i ryggen.

Stress

De mentala och fysiska påfrestningarna av kroppen påverkar det svaga bäckenområdet av kroppen. Denna stress bidrar också till att du får ont i ryggen tidigt i graviditeten.

Vilka är fördelarna med att få benhandling under graviditeten?

Kiropraktik och Naprapati vård under graviditeten kan ge fördelar för dig som är gravid. Potentiella fördelar med vår behandling under graviditet är:

 • Att upprätthålla en sundare graviditet
 • Bättre kontroller symptomen på illamående
 • Minska tiden för förlossningen
 • Lindra rygg-, nack- eller ledvärk
 • Hindra ett potentiell kejsarsnitt

Vill du ha behandling för att minska risken för mer ont i ryggen och andra smärtor?

Kiropraktik och Naprapati har i flera studier visat sig vara mycket bra för att lindra smärta i samband med ischias behandling.  

Vi erbjuder ischias behandling i Stockholm, Göteborg & Malmö. 

Andra tips för att minska ryggvärken under graviditeten

Om du lider av att ha ont i ryggen kanske du vill överväga följande steg. Överväg alltid med din barnmorska om du är osäker på om detta är något för dig.

 • Böj dig inte ner för att plocka något från golvet. För att minska risken för att få ont i ryggen, sätt dig på huk när du vill plocka upp någonting. Detta är för att minska trycket på ryggen vilket reducerar risken för att få mer ont i ryggen.
 • Undvik att plocka eller lyfta tunga föremål i den mån det är möjligt.
 • Ge din rygg mycket vila och undvik att stå eller sitta i samma ställning under lång tid. Detta är en klassik orsak till att man får ont i ryggen och det gäller ännu mer för dig som är gravid. Om du kan så försök att hålla benen högt och undvika att sova på ryggen under natten .
 • Under ledning v din barnmorska kan du använda ett stödbälte för nedre delen av buken.
 • Sluta bära klackar och skor som inte ger tillräckligt stöd till ryggen.
 • Rulla dig på sida när du ska kliva ur sängen. Böj knäna och höfterna och med hjälp av din arm skjut dig själv ur sängen. Dingla underben över sidan av sängen och ställ dig upp långsamt.
 • Använd en stol som stöder din rygg när du sitter ner. Du kan också placera en liten kudde bakom din rygg. Håll fötterna i ett något höjt läge.
 • När du är stående, vila foten på en låg steg pall och byt position på dina fötterna ofta.
 • Applicera värmedyna till ryggen för att ge lindring och minska ryggvärken och riksen för att få mer ont i ryggen.
 • Övningar som simning, promenader och annan fysisk aktivitet kan hjälpa till att göra din rygg starkare och därmed minska risken för att ha ont i ryggen. Om du är osäker på om övningarna för att minska risken för att ha ont i ryggen, rådgör alltid med barnmorskan vilka graviditetsövningar som är lämpliga för dig.

 

Klicka här och lös mer om: Ischias gravid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.