Kliniker i Malmö

Ribersborg

Adress: Beritta Gurrisgatan 13, 217 74 Malmö

Telefon: 0770 – 17 50 52

E-post: bokning@ischiasspecialisterna.se

Naprapat Wilner Registre
 Behandlare:

 Wilner Registre

 Leg. Naprapat & PT

Naprapat Fredrik Magnusson
 Behandlare:

 Fredrik Magnusson

 Leg. Naprapat & PT

Sjukgymnast Tobias Lundgren
 Behandlare:

 Tobias Lundgren

 Leg.Sjukgymnast & PT

Ischiasspecialisterna – legitimerade naprapater i Malmö

Vår kropp är inget mindre än ett ingenjörsmässigt mästerverk. Vårt skelett är till exempel uppbyggt av fler än 200 ben, vart och ett med olika funktion: de skyddar våra inre organ och fungerar också som stöd, och hjälper till att hålla uppe kroppen.

Benen i vår kropp hålls samman av en mängd olika leder. Tack vare dessa leder kan vi röra våra olika kroppsdelar, eftersom lederna tillåter benen att röra sig mot varandra. Det finns fyra olika typer av leder, alla med sin specifika funktion:

  • Kulleder: Kan röra sig i alla riktningar. Exempel på kulled är höftleden och axeln.
  • Gångjärnsleder: Kan pendla fram och tillbaks, precis som gångjärnet på en dörr. Exempel på denna typ av led är tålederna och armbågen.
  • Vridleder: Den minst vanliga typen, och en led där benändarna endast kan vridas i förhållande till varandra. En vridled hittar vi mellan strålbenet och armbågsbenet i våra underarmar.
  • Tvåaxlade leder: Leder som kan röras i två mot varandra vinkelräta plan. Handleden är ett exempel på en sådan.

Människans livsstil har ju minst sagt förändrats en del sedan ”Lucy” sprang omkring på Afrikas slätter. Och idag är det ganska vanligt att vi drabbas av problem i våra leder, främst kanske i rygg, axlar och nacke.  Ofta hittar vi orsakerna till besvären i idrottsvärlden eller i arbetslivet, som ser helt annorlunda ut än vad det gjorde för bara hundra år sedan.

Många gånger försvinner besvären av sig självt, men i vissa fall behöver kroppen lite hjälp på vägen.

Hur kan en naprapat hjälpa?

Om du drabbats av problem i lederna, t.ex. värk i rygg och nacke, kan du i de flesta fall få hjälp av en behandling hos en naprapat. Ett besök hos oss kan vara på remiss från läkare, men du kan självklart också kontakta oss direkt, utan att gå via vårdcentral.

Vid ditt första besök hos oss avsätter vi lite extra tid, för att hinna göra en grundlig undersökning. Den inleds i regel med att du får svara på några frågor om dig själv: din livssituation, arbetsförhållanden, fritidsaktiviteter och träning, samt vilka besvär du har och om du tar några mediciner. Därefter tar själva undersökningen vid.

Undersökningen i sig är en noggrann genomgång som har till syfte att bekräfta eller utesluta möjliga diagnoser för dina problem. Man tittar på ledernas funktion, hur musklerna fungerar etc. Vi tittar också på din hållning och hur du rör dig. Allt för att kunna lokalisera exakt var roten till dina besvär sitter, och för att avgöra vilken typ av behandling som är rätt för just dina specifika besvär.

Behandling

En av de vanligaste behandlingarna är det vi kallar ledmanipulation. Det går till på så sätt att behandlaren för ut leden en aning, och därefter med ett lätt, snabbt tryck för tillbaka den igen. Kraften som används är liten och gör inte ont. Ofta kan du höra ett litet knäpp vid själva tryckningen.

Mobilisering är en annan form av behandling, mycket lik den som utförs vid ledmanipulation. Skillnaden är att man inte använder något tryck i detta fall.

Ibland kan behandlaren istället rikta in sig på de mjuka delarna istället för att behandla lederna. Ett sätt är att ge massage på muskler och muskelfästen intill leden för att på så sätt försöka mjuka upp muskulaturen så att de slappnar av.

Detta är bara några exempel på vad en naprapat kan hjälpa dig med. Andra typer av behandlingar kan innefatta triggerpunktsbehandling, muskeltöjning eller elektrisk stimulering av nerverna.

En ”session” hos oss tar oftast inte mer än en halvtimme. Men det kan såklart variera, beroende på vilken typ av skada du har och hur allvarlig den är. Även valet av behandlingsmetod styr också hur långt varje behandlingstillfälle är.

En naprapat kan hjälpa till med många olika typer av åkommor, inte bara vid värk i rygg och leder. Andra symptom som kan behandlas är yrsel, migrän, domningar, whiplashskador och olika typer av idrottsrelaterade skador.

Förebygg skador: Förutom rena behandlingar kan vi också ge råd och tips för vad du kan göra för att undvika att problemen kommer tillbaka. Kanske behöver du lägga om din träning, eller på annat sätt förändra din livsstil – allt från vilka skor du använder till arbetsställningar i arbetslivet.

Egenvård i hemmet

För att du snabbare ska kunna bli fri från besvären och komma tillbaka till ett normalt liv, kan våra naprapater ta fram ett träningsprogram till dig. Det består av övningar du kan göra hemma mellan behandlingstillfällena, och syftar till att lindra dina symptom och hjälpa stela muskler att slappna av. När musklerna slappnar av släpper ofta mycket av värken, samtidigt som det också underlättar själva läkandet.

Vid sidan om övningar finns det andra saker du kan ha i åtanke, saker som kan hjälpa dig att undvika besvär i framtiden.

Din arbetsställning på jobbet är ofta en stor källa till problem. Sitter du t.ex. stilla mycket i arbetet går det att göra arbetsplatsen mer ergonomisk, med riktiga stolar och hjälpmedel som handledsstöd och annat för arbete vid datorn. Ett höj- och sänkbart skrivbord kan göra underverk för din rygg och nacke.

Rör på dig! Kroppen är byggd för att arbeta, men ett monotont arbete gör mer skada än nytta. Om du har ett sådant jobb är det än viktigare att du håller igång kroppen på fritiden. Styrketräning tillsammans med träning som höjer pulsen gör att du står mycket bättre rustad att klara av arbetslivets påfrestningar.

Din kroppshållning är också mycket viktig. När du jobbar i dåliga arbetsställningar och felbelastar kroppen bjuder du verkligen in till problem med ryggen. Försök att alltid sträcka på dig, och inte kura ihop axlarna eller sitta hukad framför ett tangentbord. Vid eventuella tunga lyft ska du komma ihåg att lyfta med benen och inte ryggen – böj på benen och håll ryggen rak.

Vilka behandlingar utför en naprapat?

Den allra vanligaste anledningen till att man söker behandling hos oss är att man har problem i rygg, nacke och/eller axlar. Smärtan kan vara mer eller mindre kraftig, och strålar ibland ut i armar eller ben. Är det riktigt illa uppträder också domningar och stickningar i ben eller armar.

Ibland är det själva musklerna som orsakat problemen. Det kan t.ex. handla om en ruptur eller ömmande muskler. Alla dessa åkommor kan behandlas av oss och hjälper dig tillbaka till vardagen.

Idrottsskador står för en stor del av de problem vi möter. Skadade muskler, ledproblem i ben och fötter är exempel på skador som är mycket vanliga inom t.ex. löpning och bollsporter. Ofta är besvären av övergående art, men med rätt behandling kan processen påskyndas, vilket är av vikt inte minst för professionella elitidrottare.

En behandling hos oss kan också vara till hjälp för ditt immunförsvar. En rad sjukdomar kan bli bättre med hjälp av våra behandlare. Det finns exempel på människor med allergier, som fått sina symptom att minska, tack vare en behandling hos oss.

Det finns alltså ganska mycket som en behandlare kan göra för att underlätta för dig.  Vi finns här för dig, bara ett telefonsamtal bort.

Länkar:

Naprapathögskolan.se

Naprapater.se

Maila gärna oss om du har frågor!

E-post: bokning@ischiasspecialisterna.se
Vi besvarar dina frågor samma dag.