Diskbråck

Diskbråck & Ischias smärta

Går du omkring med ett diskbråck utan att ha en aning om det? Det är faktiskt full möjligt – mängder av människor i vårt avlånga land gör just det. Vi kan faktiskt ha en skadad disk utan att vi känner minsta smärta eller får några problem överhuvudtaget.

Andra blir sängliggande i flera dagar och kan knappt röra sig på grund av att det gör så ont. Minsta rörelse gör att det känns som om någon kört in en kniv i ryggen.

Ont i ryggen behöver dock inte per automatik innebära att du har diskbråck. Det kan naturligtvis också ha andra orsaker, som att du tillfälligt har överbelastat ryggen i ditt arbete, lyft lite galet eller gjort någon ovan rörelse.

Ett diskbråck kan slå till på lite olika sätt. Dels kan det komma smygande under en lång tid och till slut ge sig till känna som värk i ländryggen eller i nacken. Det kan också slå till helt plötsligt från ingenstans.

Ryggradens diskar

Vår ryggrad består av 24 kotor. De börjar i halsryggen uppe i nacken, och löper ner längs bröstrygg och ländrygg, vidare över korsryggen för att sluta i svansbenet. Och det är mellan kotorna i ryggraden som vi hittar källan till diskbråcket. Här finns de små stötdämpande kuddar som har till uppgift att se till att vår rygg är rörlig och elastisk.

Om en eller flera av dessa diskar spricker, försvagas eller deformeras kan ett diskbråck uppstå. Har man otur kan den vätska som finns inne i diskarna läcka ut i ryggmärgskanalen. Eller så kan disken börja ”krypa ut” mellan kotorna och på så sätt orsaka ett tryck mot nerver eller ryggmärg.

 Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.


 

Symptom på diskbråck

Vi människor fungerar inte alla på samma sätt, och kroppen har olika vägar att tala om för oss att något inte står rätt till. Vid ett diskbråck kan du märka någon eller några av följande yttringar:

Diskbråck i nacken:

 • Värk i nacken. En värk som sprider sig vidare ner i armar och fingrar.ischias behandling Stockholm Göteborg och Malmö
 • Smärta i axlarna.
 • Stickningar och domningar i armar och händer.

Uppsök vård om du känner att det sticker i armarna eller du känner dig svag i armarna.

Diskbråck i ländryggen:

 • Värk i nedre delen av ryggen, alltså ländryggen.
 • Värk som sprider sig ner i ben och fötter.
 • Domnande ben.
 • Du kan få svårt att kontrollera rörelserna i ben och fötter.
 • Försvagad eller förlorad känsel i benen.
 • Benen känns tunga.
 • Svårigheter att stå på tå eller hälar.

Oftast försvinner besvären efter några veckor. Men om du har ont i ryggen och samtidigt upplever något av nedanstående måste du genast uppsöka vårdcentral eller akutmottagning:

 • Om du är under 18 år och har svår värk.
 • Om du märker att det domnar runt könsorgan eller ändtarm.
 • Om du plötsligt kissar ner dig, eller inte känner att du är kissnödig.
 • Stickningar och domningar i båda benen.
 • Försämrad balans.
 • Akut smärttillstånd i samband med ett fall eller en olycka.

Kopplingen mellan ischias och diskbråck

Diskbråck kan föra med sig att ischiasnerven påverkas, genom att den blir irriterad eller inflammerad. Om en disk skadas så att den läcker ut vätska kan detta skapa ischias, där smärtorna strålar ner över rumpan oc
h ibland så långt som ända ner i fötterna. Här kan du läsa mer ingående om ischiasnerven och här om dom olika ischiassymtomen.

Vem kan drabbas av diskbråck?

Löper jag risk att få av diskbråck? Sanningen är den att det är mycket svårt att svara på den frågan, eftersom det är så individuellt. Det finns inget bra sätt att förutsäga vem som kan drabbas. I viss mån har det med ärftlighet att göra, och studier har visat att arbetet spelar en roll. Har du ett arbete där du ofta tvingas göra lyft och vridningar, eller sitter i starkt vibrerande fordon långa stunder är risken större.

Även vår ålder har betydelse. När vi blir äldre förlorar diskarna i ryggen en del av sin rörlighet och blir känsligare för yttre påverkan.

Till syvende och sist måste vi acceptera att praktiskt taget vem som helst kan få diskbråck, och många gånger utan en definierbar orsak.

Behandling mot diskbråck

Många gånger är det inte alls nödvändigt att behandla ett diskbråck, eftersom det vanligen försvinner eller mattas av på egen
hand inom några veckor. De flesta är helt återställda inom några månader. Man kan dämpa de värsta smärtorna under tiden, med hjälp av smärtstillande tabletter, antingen receptfria eller – om de inte hjälper – receptbelagda, utskrivna av läkare.

Behandling av kiropraktor eller naprapat kan hjälpa dig en bra bit på vägen mot ett normalt liv igen. Med hjälp av personalen på någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan du med stor sannolikhet få tillbaka din rörlighet och funktion i ryggraden.

Skulle vi, vid den inledande undersökningen, upptäcka att du behöver en annan typ av vård remitterar vi dig vidare till annan vårdinstans. Ett exempel på det kan vara om ditt diskbråck kräver ett kirurgiskt ingrepp – det vill säga en operation.

Ischiasspecialisterna har genom åren hjälpt många människor att lindra eller helt bli av med sina ryggproblem. Samtliga våra naprapater och kiropraktorer är legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi är dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

Operation: Hos ett fåtal av oss ger inte smärtan med sig ens efter flera månader. I dessa sällsynta fall kan det bli aktuellt att operera diskbråcket. Vid en operation går kirurgen helt enkelt in mellan kotorna och tar bort diskbråcket. I vissa fall sker en steloperation, men då handDiskbråck och Ischiaslar det i regel om området runt nacken.

Vad kan jag göra själv?

Det sista du ska fundera på är att vila tills det går över. Det fungerar inte särskilt tillfredsställande och det förvärrar snarare dina besvär.

Vad kroppen behöver är rörelse. Träning och andra aktiviteter gör att ryggen håller igång ”smörjningssystemet” och bygger upp musklerna i ryggen samtidigt som blodcirkulationen förbättras. Hela ditt allmäntillstånd mår bara bra av att du rör på dig.

Det finns också en del övningar du kan göra på egen hand. Övningar som syftar till att stärka rygg- och magmuskler är särskilt bra. Här har vi en del bra tips på ischias övningar.

En metod som fungerar bra för många är den så kallade McKenzie-metoden, eller MDT (Mekanisk Diagnostik och Terapi) som den egentligen heter.

Din kroppshållning kan göra mycket skada – eller underverk, beroende på hur du för dig. Tänk på hur du sitter när du jobbar vid datorn, eller kör längre sträckor i bilen. Att göra övningar som bygger upp rygg- och magmuskler är ett bra sätt att förbättra hållningen.

Ischiasspecialisterna

Vi på Ischiasspecialisterna har stor erfarenhet av alla sorters ryggproblem. Hos oss får du en grundlig undersökning som talar om exakt vad dina problem beror på, och en behandling som är anpassad för just dina problem.

Läs även om ryggskott här.

Välkommen att ringa oss redan idag!