Olika behandlingar vid ischias

Ischiasbehandling på ett effektivt sätt av varsamma experter

Vid ditt första besök hos oss inleder vi alltid med en noggrann undersökning. Målet för denna undersökning är naturligtvis att ta reda på exakt vad det är som orsakar dina ryggsmärtor, och om det beror på ischias eller något annat. Men syftet är också att bekräfta att besvären går att behandla av naprapat eller kiropraktor. Om så inte är fallet remitterar vi vidare till lämplig vårdformischias behandling Stockholm Göteborg och Malmö.

När undersökningen är genomförd, och vi är säkra på att våra behandlingsmetoder faktiskt kan hjälpa dig med dina ischiassmärtor, påbörjar vi behandlingen. Målet med denna ischias behandling är:

  • Att hjälpa dig få tillbaka normal funktion i ryggraden.
  • Att så långt som möjligt lindra den värsta, akuta smärtan.
  • Förebygga att du får framtida problem med ischias och kan leva ett normalt liv.

Det finns olika typer av behandlingar, som tillsammans hjälper till med att återställa ryggradens rörlighet, vilket i sin tur lindrar besvären eller i
bästa fall tar bort dem helt.

  • Justering av kotor som hamnat i fel läge. Detta kan inledningsvis kännas lite obehagligt, men det gör inte ont.
  • Professionell akupunktur.
  • Stötvågsbehandling.
  • Individuellt framtaget rehabiliteringsprogram, anpassat för just dig.

Samtliga av våra naprapater och kiropraktorer är legitimerade och har stor erfarenhet. När du besöker oss på någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö får du snabbt prata med en naprapat eller kiropraktor med lång erfarenhet och gediget kunnande. Ring oss idag för att bestämma tid för en första träff.

 



Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.




 

Ischias – ryggsmärtor och hur du blir av med dem

Har man aldrig varit drabbad av ryggskott, ischias eller liknande, så kan det vara svårt att föreställa sig hur ont det egentligen kan göra. Och smärtan medför att man hindras i sitt normala rörelsemönster, vilket i sin tur kan förvärra besvären.

Många gånger avtar smärtan av sig självt med tiden, men för många drar det ut på tiden utan att ryggen blir bättre. Därför kan det bli nödvändigt med behandling, för att kunna återgå till ett normalt liv.

I kombination med behandling finns det mycket du kan göra på egen hand för att lindra smärtan, och förebygga att problem kommer tillbaka längre fram.

Många faller i fällan och håller sig så mycket i stillhet som möjligt. Men det bästa är precis det motsatta – regelbunden träning är alltid det optimala för att hålla ryggproblemen borta. Och just för ryggens skull är det nödvändigt med övningar som stärker muskulaturen och ökar blodcirkulationen.

I början, när smärtan är som värst, kan det vara omöjligt att träna. Försök då ändå att bara röra på dig på dig så mycket som möjligt. Gå promenader (till och med ett varv runt kvarteret är bättre än inget), ta lugna simturer eller cykla. Det smörjer ryggens interna smörjsystem. Prova gärna försiktigt med enkla yoga-övningar. Den enda risken med dessa övningar är att du blir fast, och fortsätter med allt mer avancerad yoga långt efter att ryggbesvären är borta.

Är smärtan olidlig, kan du dämpa de värsta topparna med hjälp av receptfria värktabletter.

Ett annat sätt att undvika onödiga problem med ryggen är att du tänker på din kroppshållning. Hur vanligt är det inte till exempel att vi sitter med ”gamnacke”, hukande över tangentbordet när vi jobbar vid datorn? Det optimala för denna typen av arbete är att investera några tusenlappar i ett skrivbord som går att höja och sänka, så att du kan växla mellan att stå och sitta.

Att lyfta saker på ett felaktigt sätt kan ofta utlösa ryggskott eller ischiasliknande smärtor. Och det behöver inte vara tunga föremål, utan det handlar mer om att du använder en felaktig lyftteknik. Ska du lyfta något från golvet, tänk på att det är benen som ska ”göra lyftet” och inte ryggen. Stå med ryggen rak och böj benen istället. (Detta feltolkas av många. De tror att ”rak rygg” betyder att ryggen ska hållas i 90 graders vinkel mot golvet, vilket är helt felaktigt. Det viktiga är att ryggraden hålls rak, oavsett i vilken vinkel mot golvet det handlar om.)

Ischias eller inte?

När man plötsligt drabbas av akut smärta i ländryggen, så är det väl ungefär det enda man vet: att det gör ont i ryggen. Det kan vara fråga om ett ”vanligt” ryggskott, och det kan handla om att du har åkt på ett diskbråck, som i sin tur ofta orsakar just ischias.

Men det kan också vara så att du har något vi kallar falsk ischias. För en lekman kan det vara nästintill omöjligt att veta skillnaden, men vid ischias strålar ofta smärtan ner under knät och ibland ända ner i tårna. Det gör den inte vid falsk ischias, och denna snällare variant beror heller inte på att du har diskbråck.

Såväl falsk ischias som ”äkta” kan ofta med framgång behandlas av kiropraktor eller naprapat. Även om ischias är en elakare form, eftersom en disk kan vara skadad och deformerad, så är det endast i ca 5% av fallen som det blir nödvändigt att ta till kniven, dvs. ett kirurgiskt ingrepp.

slipp-ischias-smartan

Så hur vet jag om jag har ischias?

Din kropp är fantastisk på att kommunicera med dig. Problemet är att vi inte alltid begriper vad den försöker säga oss. Men då ischias oftast beror på ett diskbråck eller en buktande disk, så yttrar sig besvären med något eller några av följande symtom:

  • Smärtor i ländryggen, dvs. nedre delen av ryggen.
  • Smärtor som strålar över rumpan och ner i benen. Ibland så långt ner som ut i tårna.
  • Benen domnar bort.
  • Du kan ha svårt att kontrollera rörelser i fötter och ben.
  • Förlorad känsel i benen och fötterna.
  • Benen kan kännas tunga.
  • Svårigheter med att stå på tå och häl.

 

Få behandling mot din ischias

Har du dragits med ischiassmärtor så länge att din vardag inte längre fungerar? Blir du inte bättre i ryggen trots att du försöker röra på dig?ischias-behandling och ischias hjälp

Då kan det vara dags att du pratar med någon av våra kunniga behandlare för att få hjälp. Samtliga våra naprapater och kiropraktorer är legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi är dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

Välkommen att kontakta oss idag för snabb och effektiv hjälp hos oss på Ischiasspecialisterna!