Skolios – behandling, symptom & orsak

Skolios är mer vanligt än man kanske kan tro. Det innebär att man har en krokig ryggrad. Det är en mycket vanlig åkomma och man har mycket sällan några större besvär av skolios.

Alla människor har små krökningar på ryggraden. Och det är helt i sin ordning, då dessa hjälper oss att hålla balansen och att hålla ryggen rak ovanför bäckenet. Det är om krökningarna blir större och går i sidled eller formar ett S som vi kallar tillståndet för skolios.

Olika typer av skolios

Den allra vanligaste typen av skolios är den vi kallar funktionell skolios. Det innebär att ryggraden är krökt i en liten båge åt höger när men ser på ryggen bakifrån. När man sitter ner rätar kröken ut sig. Oftast är denna typ av skolios lindrig och man ser den hos ungefär 5% av skolbarn. Vid funktionell skolios är kröken sällan större än 15 grader.Skolios och ryggproblem

Vid strukturell skolios däremot, rätar inte ryggraden ut sig när man sätter eller lägger sig ner. Den strukturella skoliosen kan indelas i 5 olika typer:

  • Idiopatisk: Innebär att ryggen är krökt utan att man hittar någon specifik anledning till det.
  • Kongenital: Innebär att missbildningen på ryggraden är medfödd.
  • Neuromuskulär: En typ av skolios som orsakas av en neurologisk eller muskulär sjukdom.
  • Syndromrelaterad: Innebär att skoliosen uppträder i samband med missbildningar eller ett sjukligt syndrom.
  • Sekundär: Skolios där orsaken står att finna i tidigare skador eller sjukdomar.


Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer. 

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.





Symptom

Det huvudsakliga symptomet på att du har skolios är just att ryggen är sned, och ofta bildar en s-kurva. Detta kan visa sig på olika sätt:

  • Skuldrorna ser ut att sitta olika högt, och ena skuldran kan vara mer framträdande än den andra.
  • Avståndet mellan bål och armbåge skiljer sig från ena sidan till den andra.
  • Bröstkorgen ser olika stor ut när man böjer sig framåt.
  • Bäckenet ser ut att vara snett.
  • Huvudet sitter inte rakt ovanför bäckenet.
  • Midjan är inte symmetrisk.

Vem drabbas av skolios?

Det är ovanligt att skolios uppkommer på grund av en allvarlig skada eller sjukdom. Men ibland kan det bero på medfödda faktorer som t.ex. förändringar i kotpelaren, tillväxtstörningar eller en sjukdom i nervsystem eller muskler.

En vanlig orsak till funktionell skolios är att benen är olika långa. Det här åtgärdas i regel med en inläggssula eller specialskor där sulorna är olika höga.

Har man en neurologisk skada, som till exempel cerebral pares, finns stor risk att man drabbas även av skolios redan som litet barn.

Den allra vanligaste typen av skolios är dock den som kallas idiopatisk skolios. Det innebär att tillståndet inte har någon förklarlig orsak.

I nästan samtliga fall utvecklas, det vill säga blir kraftigare, skoliosen under perioder av snabb tillväxt, i synnerhet gäller detta i puberteten. Av den anledningen undersöker skolsköterskan alla skolbarn redan i 4:e klass.

Behandling

Det är egentligen bara i undantagsfall som skolios blir så allvarlig att den måste behandlas. I Sverige är det bara tre barn av tusen som behöver behandling, och i dessa fall beror det på en mycket svår skolios.

Korsett är den vanligaste formen av behandling. Den används när man inte vuxit färdigt, och det finns risk att man utvecklar kraftigare skolios. Syftet med korsetten är att tillståndet inte ska förvärras, men i en del fall har korsetten faktiskt gjort så att ryggen blivit rakare.

Tidigare var det den så kallade Boston-korsetten som var vanligast. Numera använder man oftast Providence-korsetten, som korrigerar kraftigare, men man behöver bara bära den under natten. Boston-korsetten tvingades man bära 23 timmar om dygnet.

Hjälper inte korsetten kan det bli aktuellt att operera. Det sker genom att man stelopererar en bit av ryggraden.

Studier visar att kiropraktik hjälper

Det finns flera studier som visar att kiropraktik och naprapati kan hjälpa dig och lindra din smärta.

Här är en rapport/stuide Studie om Skolios som visar att du som har problem med skolios kan få hjälp.

Ischiasspecialisterna

Hos oss på Ischiasspecialisterna kan du få hjälp med alla typer av ryggproblem. Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö, och du är välkommen att besöka oss för en första undersökning.

Våra naprapater och kiropraktorer är experter på alla olika typer av ryggproblem. Samtliga är legitimerade av Socialstyrelsen, och lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi är dessutom anslutna till LKR (Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation) respektive Naprapatförbundet.

Ring oss redan idag!