Har du värk inne i ena skinkan eller i sittbenet som eventuellt strålar ut i baksidan av låret, kan du ha drabbats av piriformissyndrom. Meningarna går isär när det gäller om och hur denna åkomma uppstår eller ens existerar. Det finns ingen riktig enighet om diagnosen och det finns inga specifika tester som visar på just detta tillstånd. Denna diagnos ges ofta då man har uteslutit alla andra diagnoser.
Det finns ingen specifik orsak till att man drabbas av Piriformissyndrom därför att meningarna går isär när det gäller vad smärtan kan bero på. Det man vet är att det är fler kvinnor som drabbas och det är vanligare hos aktiva idrottare. Man tror att hos vältränade personer med en dåligt utstretchad muskulatur som är kort och kraftig kan piriformismuskeln, som sitter djupt in i skinkan, svullna.
Piriformis
Piriformis är en päronformad muskel som sitter djupt inne i sätesmuskulaturen. Det är en tvärgående muskel som sitter under den stora skinkmuskeln. Piriformismuskeln har till uppgift att vrida och rotera höftleden utåt. När muskeln är ansträngd så kan den svullna och följden blir då att muskeln trycker på ischiasnerven som passerar strax intill piriformismuskeln.
Boka behandling här
Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.
Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Orsak
För att sammanfatta orsakerna till att Piriformismuskeln svullnar, vilket den gör när den överansträngs, är att när en eller flera andra muskler kring höft-, lår- och sätesmuskler inte gör sitt jobb ordentligt tar Piriformis över jobbet för att kompensera obalansen. När Piriformismuskeln blir hyperaktiv svullnar den och trycker på ischiasnerven.
Det finns många olika anledningar till att man kan drabbas av Piriformissyndrom. Det är inte bara idrottare som råkar ut för denna åkomma utan även de som har stillasittande arbete. Om vissa muskler blir understimulerade och därför inte gör sitt jobb aktiveras Piriformismuskeln.
Det är oerhört viktigt för kroppen att sätesmusklerna fungerar och är starka. Kroppens enskilt största muskel Gluteus maximus har en viktig funktion för att vi ska kunna vara aktiva och röra på oss över huvud taget. Muskeln knyter samman överkroppen med underkroppen och den delas in i övre och nedre region. Muskelns huvuduppgift är att sträcka höftleden, vrida och lyfta benet ut åt sidan.
Gluteus maximus-muskeln jobbar tillsammans med Gluteus medius-muskeln som har en annan viktig funktion, och det är att ge stabilitet i bäckenregionen. När någon av dessa muskler blir förslappade och inte klarar av sitt jobb ordentligt, det är då Piriformismuskeln kan bli hyperaktiv och svullna.
Symtom
Symtomen på Piriformissyndrom ter sig lite olika men vanligast är ischias-symptomet. Att värken sätter sig i sittbenet och strålar ned på baksidan av låret. Man kan känna domningar och få en stickande känsla i skinkan som kan stråla ner längs baksidan av benet. Det beror på att piriformismuskeln svullnar och trycker på ischiasnerven. Smärtan kan även kännas bland annat i ljumsken, höften, sätet, svanskotan och låret. Smärtan eskalerar då man är aktiv och går mycket eller när man sitter på huk.
Smärtan kan även förvärras om man sitter länge med böjda höfter som till exempel vid stillasittande vid datorn eller vid längre bilkörning. Det kan smärta när man ska resa sig upp från sittande ställning och ibland kan man ha problem även när man sitter. Vid sällsynta fall kan man drabbas av smärta vid samlag och att det gör ont i blygdläpparna hos kvinnor eller i pungen hos män. Ibland kan man även känna värk och obehag vid toalettbesök.
Diagnos
Diagnosen piriformissyndrom är mycket kontroversiell eftersom uppfattningarna går isär hos de som utreder och ger diagnoser. Många tror att smärta uppstår som vi har beskrivit här ovan, och det är en ganska vanlig diagnos. Men det finns andra behandlare och experter som anser att smärtan inte alls beror på tryck från piriformismuskeln på ischiasnerven.
De menar att ett tryck på en frisk ischiasnerv inte skapar smärta oavsett hur länge den utsätts för tryck, om den inte är defekt eller skadad. Men om ischiasnerven är skadad och den utsätts för tryck ger det en extrem smärta. Men ett tryck mot en icke skadad ischiasnerv är inte smärtsam. De menar att det som sker är att när ischiasnerven utsätts för tryck så avger det inte smärta, utan att benet somnar och när du lättar på trycket känner man en lätt stickande känsla efter en stund, som går över efter några minuter.
Har du däremot ischiasnerven i kläm under en längre tid som till exempel 15 timmar, kommer den stickande känslan dröja någon timme innan du känner den. Det tar längre tid innan du känner stickningarna och den varar mycket längre. När du börjar känna stickningarna kan det dröja sig kvar i någon eller några timmar.
Behandling
Oavsett vem det är som har rätt när det gäller diagnosen så är smärtan oftast ett faktum. Smärtan kan göra att det är svårt för dig att vara i rörelse men faktum är att stillhet och passivitet gör att skadan bara blir värre. Det viktiga är ändå att det finns effektiva behandlingar och träningsmetoder som kan avhjälpa problemet. Våra duktiga behandlare kommer att visa dig de speciellt utformade effektiva övningarna och tillsammans med speciella behandlingar för att få bort smärtan.
När du kommer till oss på Ischiasspecialisterna utreder vi alltid grundorsaken till din värk, för värken du känner kan orsakas av flera faktorer. För att du ska få rätt behandling gör vi en grundlig undersökning och sedan schemalägger vi din behandling tillsammans med ett personligt träningsschema som stärker muskulatur i sittmusklerna och som avlastar din smärta.
Välkommen till Ischiasspecialisterna
Ischiasspecialisterna är ett nätverk av erfarna och legitimerade Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet av att behandla ischias. Vi behandlar ischias i Stockholm, Göteborg & Malmö. Kontakta oss för att boka en behandlingstid.
Boka behandling direkt
Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada.
Våra behandlare är Legitimerade Naprapater och Kiropraktorer.
Vi har flera kliniker i Stockholm Göteborg och Malmö