De allra flesta människor får ont i ländryggen någon gång under sitt liv och i de flesta fall är det en tillfällig värk. Men tyvärr är det många som går omkring med ständig ryggvärk så de måste vara sjukskrivna. Av alla som är långtidssjukskrivna så är diagnosen ryggvärk den enskilt största utgiften eller utbetalningen Försäkringskassan har.
Det motsvarar ca 10% av alla som är sjukskrivna och kostar samhället mer än 30 miljarder kronor per år. I dagens moderna samhälle med mycket stillasittande framför datorn både på jobbet och i hemmen blir ryggproblem allt vanligare. Våra kroppar är inte byggda för att vara passiva och när kroppen inte använder sina muskler och leder, skapar det problem i kroppen.
Med allt för mycket stillasittande och monotona rörelser skapar det spänningar i kroppen och följden blir låsningar och stelhet. Det gör att ryggraden inte kan röra sig optimalt och med en otränad rygg med dåligt utvecklad muskulatur kan det lätt uppstå överbelastningsskador och sträckningar i muskulaturen.
Ryggsmärta kan uppstå på två olika sätt och de indelas i två olika klasser:
Akut ryggsmärta: När en skada klassas som akut varar den i max 6 veckor. En akut ryggsmärta kommer plötsligt och har alltid direkta orsaker till smärtan. Det kan uppstå på grund av ett trauma, ryggskott på grund av lyft eller en snedvridning. Vid akuta ryggskador kommer värken plötsligt och kan göra fruktansvärt ont men värken brukar klinga av relativt snabbt.
Kronisk ryggsmärta: När smärtan inte ger sig och sitter kvar i ryggen i mer än 12 veckor klassas skadan som kronisk. Kronisk värk brukar handla om allvarligare skador som till exempel diskbråck eller ischias. Denna typ av skada kommer oftast inte akut utan smyger sig på genom att man till en början blir trött i ryggen. Kronisk ryggvärk kan även vara ”vanligt ryggont” som är en vanlig benämning då värken inte uppstår av en skada utan grundar sig i passiva muskler.
En diffus muskelsmärta i ländryggen kallas ”vanligt ryggont” eller Lumbago som är ett samlingsnamn för ont i ryggen. Årligen söker många sig till sjukvården för denna åkomma men det finns inget de kan göra eftersom det inte finns något ursprung till värken. Det finns inga mediciner som tar bort värken mer än att de kan dämpa den något och man kan inte operera bort värken.
Det är ingen sjukdom eller skada som orsakar värken, det finns inget trasigt att laga, så att säga. Man kan inte se något, inte ens på röntgen, som kan vara orsaken till det onda. Likväl så har man ont. Det enda som kan få värken att försvinna eller åtminstone lindra det, är att ändra sin livsstil. Ryggproblemen handlar oftast om utebliven träning och lösningen är att få tillbaka rörligheten och styrkan i musklerna.
Orsaker till att du får ont i ländryggen
Det behöver inte alltid vara något fel i ryggen för att man ska få ont, vissa människor kan drabbas av ryggvärk utan att till synes ha gjort någonting alls. Vissa sjukdomstillstånd kan ge sig till känna som ryggsmärtor i ländryggen, som inflammation i njurar, urinblåsan eller menstruations-smärtor.
Det finns flera orsaker till att man har ont i ländryggen förstås, förutom ”vanligt ryggont” kan man naturligtvis drabbas av olyckor, sjukdomar och andra saker som gör att man får ont i ländryggen. Det kan vara att man har lyft något tungt felaktigt eller gjort någon vridning som utlöser smärtan i ryggen. Då handlar det om en akut skada som ryggskott då man har överbelastat ryggmusklerna.
Det finns olika sjukdomstillstånd också, som när din smärta breder ut sig över ländryggen och strålar ner i rumpan, benen och ända ner i fötterna. Då kan det handla om Lumbago-ischias. En av de svåraste ryggsjukdomarna som man kan drabbas av är Ankyloserande spondylit som är en inflammatorisk ryggsjukdom. Det är när ledbandsfästena i ryggen blivit inflammerade vilket ger upphov till stark smärta.
Det kan vara svårt ibland att avgöra vad som orsakar ryggvärken. Smärtan kan komma av ryggstelhet, låsning i rygg, ryggskott, muskelinflammation. ischias, diskbråck, diskprotrusion, lumbago, skolios, diskprolaps eller diskbuktning. Det är mycket vanligt att kvinnor får ont i ländryggen vid graviditet då kroppen får utstå mycket belastning och påfrestningar. Även vid PMS och vid menstruation är det vanligt att kvinnor känner av en molande värk i ländryggen.
Symtom
Vid ryggvärk som ”vanligt ryggont” finns det ingen fysik skada som orsakar värken. Många som drabbas förklarar att värken kom smygande och det kändes som trötthet i ryggen först i början, som sen stegras till att vara molande eller skärande allteftersom man anstränger sig.
Vid ryggskott är smärtan mer huggande och rörelseförmågan blir kraftigt reducerad då ryggvärken kommer plötsligt och oftast utan någon förvarning. När värken strålar ned i benet så kallas värken för ischias. Orsaken till värken kan vara en skada på en disk i ryggen eller att en nerv ligger i kläm. Vid ischias kan man känna sig stel på morgonen och vid ansträngning kan smärtan vara huggande och stråla ner i ljumske, säte och ner i benet.
Generella råd
Om du akut får ont i ländryggen så undvik att sitta ner. Var i upprättgående ställning och försök att vara aktiv genom att gå små promenader. Vila korta stunder och endast om det nödvändigt. Det finns en mängd olika ryggövningar som du kan göra vid både akuta och långvariga besvär.
Behandling – Ont i ländryggen
När du får ont i ländryggen beror det främst på att dina muskler inte är starka nog och är i obalans. Du utsätter dina muskler, leder och diskar för belastning varje dag när du rör på dig och de jobbar tillsammans för att upprätthålla balansen i kroppen. När dina muskler inte tränas och inte orkar så är det främst leder och diskar i ryggen som tar stryk. Muskler som inte är vana vid aktivitet kan även skadas eller få en sträckning.
Finner du att smärtan är outhärdlig bör du söka hjälp hos en specialist som kan hitta källan till din värk. Vi på Ischiasspecialisten kan hjälpa dig behandla din ryggsmärta. Det är viktigt att utreda grundorsaken till din värk, för värken du känner kan orsakas av flera faktorer.
Därför utför vi en grundlig undersökning och sedan schemalägger vi din behandling tillsammans. Vi utformar ett personligt träningsschema som stärker muskulatur i ryggmusklerna och som avlastar din smärta.
Vi som jobbar på Ischiasspecialisterna är erfarna och legitimerade Kiropraktorer och Naprapater med lång erfarenhet. Vi är ett nätverk med kliniker som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Du kan ringa eller maila oss och vi besvarar dina frågor samma dag.